Thursday, November 27, 2014

Segalanya Tentang Kalsium Anda Patut Tahu.

Tahukah Anda?
Kalsium adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf, dan kontraksi otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporasis. "
Berapa banyak kalsium diperlukan?? Institut kesihatan Kebangsaan mengesyorkan 1000mg sehari bagi wanita dan 1500mg bagi wanita pasca putus haid.
Kecuali anda seorang "kaki susu" serta cermat memakan, adalah sukar untuk memperolehi jumlah kalsium ini menerusi diet sehari-hari. Kebanyakan wanita menghadkan pengambilan susu dan keju kerana kalorinya... tetapi sebenarnya, pengambilan purata bagi wanita hari ini ialah kurang dari 600mg kalsium sehari, inilah sebab utama kita wanita dilanda wabak osteoporosis.
 


Jom check jika anda ada tanda-tanda berikut.. 
Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:
Otot & Saraf:Kebas dan rasa yang mencucuk keliling mulut, jari-jari tangan dan kaki.Kejang otot Wheezing(pernafasan berdehit), Susah menelan, Suara berubah akibat laryngospasm
 Saraf:Mudah marah, terjejas keupayaan intelek kemurungan ungan, dan perubahan personaliti Letih Sawan Lain-lain pergerakan yang tidak terkawal, Jantung Sesak nafasTanda-tanda lemah jantung...cepat penat Kulit Rambut kasar kuku rapuh Psoriasis (sakit kulit) Kulit kering
Lagi Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium: Kekejangan atau kram ototsukar/susah nak tidurPerasaan berdebar2 Eczema-penyakit kulit Rapuh kuku Sakit SendiTekanan darah tinggi gigi reput Paras Kolestrol timggi Kebas-kebas kaki dan tangan Rheumatiod arthritis Rickets
Mengikut kaji kalsium adalah paling baik jika diambil bersama dengan dengan magnesium. Penyerapan kalsium akan jadi paling baik dengan kehadiran magnesium. Kekurangan magnesium memberi kesan kepada kemampuan tubuh mengawal penggunaan kalsium. Pengambilan kalsium dan magnesium yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan penyakit batu karang.

Kenapa Shaklee Osteomatrix pilihan saya?
... kerana Ostematrix ni lengkap dgn unsur Kalsium, Magnesium, dan Vitamin D. Vitamin D dalamnya penting utk memastikan penyerapan kalsium dalam darah dengan lebih efektif. Makan 4biji sebelum tidur, esoknya bangun pagi cergas ceria, membuang memang mudah.. Alhamdulillah.. 
Tahukah anda Shaklee OsteMatrix membekalkan:
1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
Tahukah anda mengapa kita perlu amik 4 biji osteomatrix sebelum tidur??
... Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan sebagai bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp/sengal2 dan badan rasa lebih ringan gitu.
 Sbb kekadang.. kita kata kita minum susu.. ambik produk tenusu/dairy products..tapi masih ada masalah sendi.. sakit n lenguh badan n sebagainya..
Kalsium dalam badan tak cukup.. atau badan kukurangan Vit D.. so byk mana pun kita ambil sumber kalsium badan kita tak boleh  menyerap kalsium.tu..
So utk penyerapan maksimum Kalsium..kita perlukan Vit D dan juga Magnesium sama.. ini vitamin dan mineral yg penting dalam badan kita..

0 comments:

Post a Comment

Jom Follow Blog saya Ramai2. Saya akan follow anda kembali.

Recent Post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...